woensdag 10 augustus 2011

Mijn kleine filosofie van de rijkdom

Ik liep langs enorme villa's van miljonairs die rond Naarden wonen. Ik keek ernaar door het hetwerk rondom hun terreinen, die bewaakt werden door camera's. Toen dacht ik :

De rijke vreest te verliezen wat hij bezit, de miljonair net zo goed als ik. Om dat gevaar te elimineren, vergaart hij nog wat meer bezit, als reserve. Hij heeft de gedachte: dat extra beetje zou ik kunnen verliezen, zonder armer te worden, want het is een extra.

Maar... zodra hij het extra heeft vergaard, gaat deze "reserve" op in zijn gehele bezit. En is geen extra meer. Op dat moment is dezelfde angst daar. De rijke heeft nu zelfs meer te verliezen. Een gevaar dat hij wil elimineren...

Dit cyclische mechanisme geldt voor geld, eten, goederen... Waarschijnlijk komt zo excessieve rijkdom tot stand.

Ik vermoed trouwens dat dit mechanisme ook werkt voor het "nemen" van nog een kind, en nog één...

Zie hier de grote veranderlijkheid van de beleving van hetzelfde of een groter bezit. Ik word goedgemutst van de totale ironie van het geval - namelijk dat rijkdom angst voor verlies oproept, en dat wie armoede aanvaardt, zich bevrijdt van angst.

Laat ik voor zo ver nodig nog vermelden dat ik me geen waardeoordeel aanmatig over die rijkdom, die angsten, of het mechanisme dat ik beschrijf. Ik denk dat onze geest zo werkt, en vond het verrijkend om deze kleine filosofie van de rijkdom - en van de armoede - op te doen toen ik langs die miljoenenvilla's liep. 

De foto komt van de site van een firma die hekwerken levert aan wie rijk (en bang) genoeg is: http://www.gebrhilhorst.nl/pages/productie-sierhekwerken-01.asp

Wat is jouw gedachte hierover? Aanvullende of tegenstrijdige ideeën of ervaringen? Fijn als je reageert! Dan leren we weer wat.

8 opmerkingen:

  1. Hoi Ton,

    Je hebt aan mij een medestander wat betreft de inhoud, dus misschien niet de kritische nooit waar je op hoopte. Wilde nog iets toevoegen, nl. de inherente verbondenheid van zelfbewustzijn en angst voor sterfelijkheid. Bewust zijn van rijkdom triggert angst om dit te verliezen. Bewustzijn van Zelf en leven werkt net zo. Het is inderdaad een neutrale waarneming waar geen oordeel in hoeft te zitten.
    Misschien is een vergelijking te trekken met plastische chirurgie en andere vergankelijkheid-uitstellende ingrepen. Zolang je de juiste causale verbanden niet legt, wordt een oplossing ook lastig. I.a.w. de spiraal die je noemt mbt rijkdom kan pas doorbroken worden wanneer deze wordt gezien.

    Groet, Jeroen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, fijne observatie.
    Ik had eenzelfde idee aan de keukentafel laatst, over de gedachte dat je meer spaargeld nodig hebt. (Voor iets dat je nog niet weet - "een huis kopen", "kinderen", "incidentele uitgaven", etc.) En als je dat spaargeld dan hebt, dan is er weer iets waar je nog meer voor denkt te moeten sparen. Het houdt nooit op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeroen, Lode, dank voor jullie reacties. Mooi hoe jullie het breder trekken. Bij mij kwam het op toen ik keek naar die villa's, hekken, etc. En me realiseerde dat het zo werkt - ook voor mij. Spiraal zegt Lode, cyclisch mechanisme, was mijn term. Leuk dat we er het woord "vicieus" (verdorven, noodlottig) dus niet bij nodig hebben :-) Ik denk, net als Jeroen, dat het "zien" ervan (bewustzijn, ervaren, doorvoelen) het begin van het einde van dit mechanisme kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Ton, de waarde van jouw 'kleine filosofie' is dat het een onderliggend, universeel en vooral onbewust mechanisme benoemt. Juist dat benoemen helpt om ... het bewust te worden, want alleen dan 'kun je er wat mee'. Met dat bewust worden ontstaat m.i. ook, als het 'goed' is, een oordeel daarover; een waardeoordeel. Je mag het ook een keuze-optie noemen. Wie wil er nou door (onbewuste) angst gedreven worden? Ja, dat is mijn waardeoordeel in vraagvorm... waarin mijn persoonlijke antwoord besloten ligt :-) In ieder geval dank voor je 'vingerwijzing'.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. het is eigenlijk niks nieuws. het geldt voor alles. ik herken het vooral in de manier waarop ik met liefde omga, als ik niet uitkijk. schijnzekerheden en afhankelijkheid.

    pas als je er geen woorden aan geeft en het accepteert als het leven verliest het een beetje van zijn waarde. voor mij lijkt het tenminste zo te werken.

    mooie blog.
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je kan zeggen dat dit nu precies het mechanisme is wat de wereld in z'n greep houdt. In het westen hebben we nu zo veel 'bezit' op weten te bouwen dat nu het allemaal wat minder wordt, de angst om te verliezen is gaan overheersen.

    Beter zou het zijn om te accepteren dat we eigenlijk altijd in een constante flux zitten en dat het leven zelf bestaat uit de beweging van winnen en verliezen. De enige manier om daar mee om te gaan is te genieten van de reis en niet van het (behaalde) doel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank jullie wel! Ik reageer even kort inhoudelijk.

    @Paul Je hebt gelijk. Voor mijzelf heb ik er ook een oordeel over (waarschijnlijk gelijk aan het jouwe). Ik wilde echter vanuit mijn beperkte blik niet waarderen/beoordelen hoe die rijken waarover ik schrijf dat doen.

    @muur Het onderwerp is dus nog breder. Kijk je goed uit dan!? #liefde

    @Mark Goed punt, zo wereldbreed is het, dat denk ik ook. Het titelwoord "kleine" was bedoeld om het individuele te beschouwen, dus smal te blijven.


    Op twitter schreef Hugo_Maerten nog: "Analogie gezinsuitbreiding gevalletje wilde gok, vrees ik. Nooit gehoord iig ;)" Laat ik zeggen hoe ik - vader van 1 kind - erbij kom. Als er 1 kind geboren is, is het geluk vaak onovertreffelijk, totaal vervullend, enzovoorts. Maar na een jaar of wat langer is men gewend aan het mensje. En dan komt er een tweede. En dat wil nog wel eens doorgaan tot en met vijf, tien of nog meer. In minder rijke streken en tijden zie je het kindertal ook oplopen. Daar is het bekend dat de kinderen een soort "oudedagsreserve" vormen: zij zullen voor hun ouders zorgen - in meerderheid, zo hopen die ouders. De analogie met reservevorming was derhalve geen wilde gok.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Very Informative! This blog is great source of information which is very useful for me. Thank you very much for sharing this!
    Miljonairs Model Review

    BeantwoordenVerwijderen